Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Speciális mentő szervezetek képes leírás - Tűzvédelem.tlap.hu
részletek »

Speciális mentő szervezetek - Tűzvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tuzvedelem.tlap.hu » Speciális mentő szervezetek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Kötél Speciális Mentőszolgálat

Kötél Speciális Mentőszolgálat

'Kötél' Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület - Speciális Mentőszolgálat Az Egyesület rövidített neve: 'Kötél' Egyesület, a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület rövidítése, mely közel félszáz helybéli lelkes polgár hozott létre 1998-ban. A tevékenységet 1983.ssz. alatt bejegyzett kiemelt közhasznú társasági formában végezzük. Főbb célkitűzéseink az alábbiak: Kaposvár város jobb tűz és vagyonvédelme /ez a későbbiek során kiterjedt országosra/ segítségnyújtás katasztrófák esetén különleges mentési feladatokban való részvétel eltűnt személyek felkutatása A tűz elleni védekezést segíti a Wilach testvérvárostól ajándékba kapott Steyr 680 típusú gépjárműfecskendő. Paraméterei: gyártási év: 1969, összesen eddig megtett 26.400 km, 4000 l víz, 400 l hab szállítását teszi lehetővé, az összkerékhajtás és terepfokozattal ellátott 7 személy és teljes felszerelését szállító 360 lóerős jármű. Katasztrófa esetén, jelenleg a gépjárműfecskendő mellett egy terepjáró, vízi mentés esetén egy csónak segíti a helyszínre jutásunkat. A különleges mentési feladatok ellátását alpin, illetve búvár felszerelések teszik lehetővé, természetesen képzett tagokkal együtt. Eltűnt személy felkutatását jelenleg 3 keresőkutya, réskamera, GPS és egyéb eszközök teszik lehetővé.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat A BMSZ elsődleges feladata: barlangokban vagy egyéb nehezen megközelíthető helyen bajba jutott, megsérült személyek számára segítség nyújtása, és biztonságos helyre szállításuk. Az egyesület a barlangi mentésen kívül azonban számos más esetben is kész és képes segítséget nyújtani a rászorultaknak. A speciális képzettségből eredően a Magyarországon előforduló extrém baleseti helyek megközelítésére, vagy a szélsőséges időjárási viszonyok leküzdésére is képesek a szolgálat tagjai. Feladatából eredően a tagság barlangászokból áll, akik különböző barlangász egyesületek tagjai. Ezen egyesületek keretében folytatják barlangász tevékenységüket, és ezen felül tagjai a BMSZ-nek. A tagok felvételük előtt expedíciókon, barlangász ügyességi versenyeken bizonyították képességeiket, és barlangász tan-folyamokon minimum technikai vizsgát tettek, valamint legalább egy éves próba idő alatt egyéb képességeiket is megmutatták. Őket egészítik ki azok az orvosok, akik barlangász gyakorlatuk révén képesek a bajba jutott személyekhez eljutni. Iskolai végzettségük alapján a szervezet teljesen heterogén, a szakmunkástól az egyetemi tanárig, munkájuk szerint a közalkalmazottól a vállalkozóig mindenféle ember megtalálható.Az, ami összetartja ezt a társaságot, az a közös cél: segítséget nyújtani a bajba jutottaknak ott, ahol más nem képes erre.

Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület

Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület

Az ország területén, de elsősorban Miskolcon néhány lelkes kutyabarát kedvenceik képességeire alapozva és a világban egyre nagyobb körben kialakult tapasztalatok alapján elkezdte felkészíteni kutyáját, hogy bekövetkezett katasztrófák esetén a romok alatt megtalálják az ott rekedt élő, vagy elhunyt áldozatokat, illetve nagyobb területeken eltűnt személyek felkutatásában segítségül vehessék képességeiket. Személyes kapcsolatok, hallomás, egyéni tapasztalatok és érdeklődés következtében Nyíregyházán is kialakult egy kisebb csoport, mely felkészítette kutyáját és kapcsolatot keresett a Megyei Polgári Védelmi Parancsnoksággal, hogy munkájukat, önkéntes vállalásukat kamatoztathassák. Részt is vettek néhány gyakorlaton. Vásárosnaményban a Művelődési Háznál rendezett bemutató gyakorlaton, Ungváron nemzetközi együttműködési gyakorlaton, feltételezett földrengés után. A Megyei Parancsnokság pénzügyi források hiányában és egy kicsit szakmai ismeretek hiánya miatt sem tudta folyamatosan felkarolni a csoportot, mely ennek következtében abbahagyta a felkészülést. A világban bekövetkezett események, a kutyák szeretete arra ösztökélte 1997. végén az akkori Nyíregyházi Polgári Védelmi Körzeti Parancsnokságot, hogy kibővített létszámmal próbáljon életet lehelni a mentőkutyás csoportba.

Polgári Védelem Speciális mentőegységei

Polgári Védelem Speciális mentőegységei

Speciális Mentőegység Légi Felderítő Mentő és Csoport Rendeltetése: A törzs kárhelyszínre történő gyors eljuttatása, a légi felderítés folyamatos biztosítása, helikopteres mentő egység nehezen megközelíthető helyre történő eljuttatása (leszállással vagy kötéllel történő leeresztéssel), sérültek kiemelése, elsősegély helyre szállítása, teher emelés, szükség esetén a légi szállításban való közreműködés. A csoport állománya: Légi Felderítő Részleg: - helikopter pilóta 1 fő Bforce KFT nagyítás Feladata: - a törzs kárhelyszínre történő gyors eljuttatása; - légi felderítés folyamatos biztosítása; - szükség esetén személy és anyagszállításban való közreműködés; - helikopteres mentő részleg szükség szerinti megerősítése; - vízi mentésben való közreműködés (búvárok helyszínre szállítása, ledobása, árvíz esetén a vízben rekedtek légi úton történő mentése, jég robbantásnál robbantó részleg jégtorlaszra történő lerakása.) Állománya ideiglenes csoportosítása a Bforce KFT pilótáiból önként vállalt pv. szolgálat alapján. Helikopteres Mentőrészleg: - helikopter pilóta 1 fő Bforce KFT. - mentő 8 fő Vöröskereszt nagyításnagyításnagyítás Feladata: - mentő állomány kárhelyszínre való gyors eljuttatása; - nehezen megközelíthető helyeken mentők lerakása, ott rekedtek, illetve sérültek elsősegélyben részesítése, kiemelése, elszállítása; - vízi mentésben való közreműködés

Rescue24

Rescue24

A Rescue24 csapata a /vörös-iszap/ okozta katasztrófában eltűntek felkutatásában - sok más mentőcsapattal ellentétben - a végsőkig kitartott. Olyan addig még érintetlen területeken próbáltuk felkutatni az utolsó eltűntet, ahol még sem mi, sem mások nem keresték őt. Fel voltunk már készülve arra, hogy az eltűntként keresett sajnos nem valószínű, hogy életben lesz, mégis fontos volt a családtagoknak és a rokonoknak, hogy megtudhassák, mi történt és ha már élve nem is adhattuk vissza őt, akkor legalább arra legyen lehetőségük a hozzátartozóknak, hogy a végtisztességet megadhassák neki. Az eredmény nem maradt el. Ma délután 15:03-kor megtaláltuk a harmadik eltűntként nyilvántartott személyt is. A szerencsétlenül járt nőt 1.4 km-re sodorta el az iszap otthonától. A katasztrófa sújtotta térségben a kutatási feladatok ezzel véget értek.

Spider Mentőcsoport

Spider Mentőcsoport

Magunkról A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport 1996. júniusában alakult meg. Tagjai önkéntesek, mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. Szakembereink kutyás, búvár, alpinista, barlangász egyesületekből, valamint mentőorvosokból és a B.-A.-Z. megyei Polgári Védelmi Parancsnokság állományából kerültek ki. Az alkalmazások számának növekedése miatt, valamint a feladatok összetettsége végett egy sokrétű feladatot ellátó csoport létrehozását láttuk célszerűnek. Ezt felismerve egy olyan szervezeti formát hoztunk létre, amely kis létszámú és univerzális mentési feladatokat lát el, melynek fenntartási költségei még elviselhetőek. 1996. júniusában megalakult fent említett szakemberekből a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport. 1997. február 21-én - a csoport anyagi támogatója - a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoportért Közalapítvány. A csoport felállásánál fogva az emberi életek és anyagi javak mentésére szakosodott, a megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, nyílt, erdős, bokros, sziklás területeken, vízen és víz alatt képes élő és halott személyek felkutatására, mentésére és - szükség esetén - sürgősségi orvosi ellátására.

Tuti menü