Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szakhatóságok - tűzvédelem képes leírás - Tűzvédelem.tlap.hu
részletek »

Szakhatóságok - tűzvédelem - Tűzvédelem.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tuzvedelem.tlap.hu » Szakhatóságok - tűzvédelem
Keresés
Találatok száma - 4 db
Győr

Győr

Tűzoltóság feladata Hatósági feladatok: - Tűzvédelmi hatósági átfogó, cél, illetve utóellenőrzések - Tűzvizsgálati tevékenység - Beépített tűzvédelmi berendezések engedélyezési eljárása Szakhatósági feladatok - Építési engedélyek - Használatbavételi engedélyek - Telephely engedélyek - Működési engedélyek Kárelhárítási és Kárfelszámolási feladatok - Tűzoltás - Műszaki mentés - Gyakorlatok szervezése, megtartása Hatósági ügyek - tűzvizsgálat - tűzjelző- és/vagy oltóberendezés létesítése, használatbavétele - eltérési ügyek intézése - hatósági ellenőrzés - Szankciók meghozatala (tűzvédelmi bírság, tevékenység szüneteltetése, munkától eltíltás) Szakhatósági ügyek: - Építés, létesítés - Épület, építmény használatbavétel - Telephely engedélyezés - Fennmaradás engedélyezés - Üzlet működés - Bányakapitányság hatáskörében szakhatósági közreműködés - Mkeh hatáskörében szakhatósági közreműködés - Hatáskörében szakhatósági közreműködés - Villamos vezetékjogi eljárásban szakhatósági közreműködés

Kaposvár

Kaposvár

Tűzmegelőzés A tűzoltóság tevékenységi körein belül a 'Tűzmegelőzés' fogalom elsősorban a tűzvédelmi hatósági, szakhatósági tevékenységet takarja, melyet a tűzoltóság mint államigazgatási szerv végez. Ennek keretén belül rendszeres tűzmegelőzési ellenőrzéseket tartanak a Tűzoltóság erre jogosult tagjai, ahol az vizsgálják, hogy a tűzvédelmi jogszabályokat, előírásokat betartják-e a gazdálkodó szervezetek, intézmények, magánszemélyek. A szakhatósági tevékenység alatt az építési, használatbavételi, telephely és üzletek engedélyezési eljárásokban történő tűzoltói közreműködést kell érteni, ahol szintén a tűzvédelmi jogszabályok teljesülését vizsgáljuk. Ezek a szabályok alapvetően az egész társadalom, ezen belül az állampolgárok tűzvédelmi biztonságát szolgálják. A tűzvédelmi államigazgatási feladatainkat (tűzvédelmi ellenőrzés, szakhatósági ügyek, tűzvizsgálat) az illetékességi területünket meghatározó Belügyminiszteri rendelet szerint Kaposvárral együtt 76 településen kell ellátnunk. Ezek közül a legjelentősebb nyilván Kaposvár város, mint megyeszékhely. A 70 ezret meghaladó lakossági létszám, továbbá a területen koncentráltan jelentkező ipari és kereskedelmi tevékenységből következően Kaposvár közigazgatási területéhez kapcsolódnak legnagyobb számban a jogszabályokból következő tűzvédelmi hatósági, illetve szakhatósági feladatok, ügyek (kb. 65%).

Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyháza

Szent Flórián A tűzoltók védőszentje Egyre többször tapasztalom, hogy népünk egyes szenteket már egészen pontosan ismer, jelesen, ha azt kérdezem, hogy kiknek, miknek a védőszentje. Eme ismertebbek egyike - a Három Királyok a Fagyosszentek, és több 'népszerű' szentünk mellett-között éppen Flórián. Emlékszem, hogy az 1950-es évek legelején még Szent Flórián napjához közel eső vasárnap voltak a tűzoltóversenyek Dorozsmán. Mert hogy Szegednek ez volt a járási székhelye. Nagy tömeg gyűlt össze a község háza előtt, ahonnan a versenyt vállaló önkéntes, és hivatásos tűzoltó csapatok rezes banda kísérettel vonultak ki a focipályára. Ott aztán kocsifecskendőről, mozdonyfecskendőről, illetve 400 liter/perces kismotorfecskendőről szerelték az egyes, vagy éppen osztott sugárra ömlő vizet. Mindenekelőtt azonban valami elöljáró beszédet mondott, fölidézve, hogy mi szerepe van az eseményben Szent Flóriánnak, majd a helyi plébános megszentelte a fölszereléseket, és csattantak a vezényszavak: Rajta! És futva nyargaltak a sugárvezetők, a szívótömlőt pedig roppant ügyes kezek, szinte szempillanat alatt csavarozták össze. Aztán jöttek a bánatosabb évtizedek, amikor a tűzoltó versenyeket megrendezték ugyan, de már senki sem beszélt Flóriánról, mint ahogyan a pap sem szentelhette már meg a tűzoltó fölszereléseket. Csakhogy akár a hivatásos, aki az önkéntes tűzoltók mind tudták, ki a védőszentjük.

Székesfehérvár

Székesfehérvár

Mezőgazdasági égetés szabályairól A tűzgyújtással, tűzgyújtási tilalommal és a mezőgazdasági hulladék égetésével kapcsolatos jelenleg is hatályos jogi szabályozásról: 1. A levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet 11. § (4) bekezdés a)-d) pont alatt felsorolt rendelkezések csupán meghatározott rendeltetésű területre terjednek ki (védett életközösségek, erdő és annak 200 méteres sávja, természeti terület). Ezeken a területeken tilos bármiféle égetési tevékenységet folytatni. (Kivétel a természetvédelmi területen a Természetvédelmi felügyelőség által engedélyezett égetés - bejelentési kötelezettség a tűzoltóság felé fennáll.) A kiérkező egységnek külterületen vizsgálni kell: a) Nem ütközött-e a tűzgyújtás - illetve égetés jogszabályi tilalomba (pl. Etv). b) Betartásra kerültek-e az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet, továbbiakban OTSZ) rendelkezései.

Tuti menü